logokuvalogo yhteystiedot
tunnusLahden pääjuhlassa 9.9.2012PAAVO KOHTALA ON POISSAPaavo Kohtala on poistunut keskuudestamme. Hän kuoli 7. tammikuuta 2017 kotonaan Espoossa 79 vuoden ikäisenä. Hän oli syntynyt 7. heinäkuuta 1937 Etelä-Pohjanmaalla Alahärmässä.

Paavo Kohtala oli Pääkaupunkiseudun Sotaorvot ry:n jäsen. Hänen isänsä haavoittui vaikeasti Kannaksen taisteluissa jouluna 1939 ja menehtyi saamiinsa vammoihin noin kaksi viikkoa myöhemmin Hämeenlinnan sotilassairaalassa. Kahden pienen pojan hoito ja kasvatus jäivät äidin harteille.

Jo 18-vuotiaana Paavo muutti Helsinkiin. Valmistuttuaan insinööriksi hänen työpaikkansa alkuvaiheessa oli Helsingissä, mutta pääasiallisen elämäntyönsä hän teki Vantaan kaupungin palveluksessa, josta jäi eläkkeelle vuonna 2000.
Paavo Kohtala oli yhteiskunnallisesti valveutunut ja jo työvuosinaan monen järjestön toiminnassa mukana. Kun hän sai tietää, että Pääkaupunkiseudun sotaorvot ry:n jäsenet kokoontuvat Kaunialan sotavammasairaalassa 30.syyskuuta 2001, meni hän mukaan ja välittömästi halusi liittyä yhdistyksen jäseneksi. Hänet valittiin yhdistyksen hallitukseen jo seuraavana vuonna. Pari vuotta hän oli sihteerinä, jonka jälkeen varapuheenjohtajana vuoden 2006 loppuun. Yhdistyksen puheenjohtajaksi Paavo Kohtala valittiin vuonna 2009, jota tehtävää hän hoiti vuoteen 2013 saakka. Viime vuodet hän on ollut Espoon alueryhmän vetäjänä ja avustanut Vantaan alueryhmän vetäjää toiminnan aloittamisessa siellä.

Paavo Kohtala oli mukana monissa valtakunnallisissa sotaorpoasiaan liittyvissä kokouksissa ja tilaisuuksissa. Hänet valittiin KOL:n vuosikokousedustajaksi useimpina vuosina, ja hän oli KOL:n hallituksen varajäsen vuosina 2011-2013 ja juhlatoimikunnan jäsen pidemmän aikaa. Paavo Kohtala otti aktiivisesti osaa keskusteluun. Hänen puheessaan oli pohjalaista asiallisuutta ja pohdiskelevaakin otetta. Hän saattoi harkita pitkään ennen kuin sanoi mielipiteensä asiasta. Puheenvuoronsa loppuun hän usein liitti huumorin sävyttämän lausahduksen ilon pilke silmäkulmassa.

Puheenjohtajakaudellaan Paavo Kohtala paneutui tehtäviinsä toimeliaasti. Sosiaalisena ja sydämellisenä ihmisenä hänellä oli hyvät yhteydet sotaorpoasiaan ja yhdistyksen toimintaan vaikuttaviin tahoihin. Hän piti keskusteluyhteyttä myös yhdistyksen jäseniin ja olikin jäsenten keskuudessa pidetty puheenjohtaja. Paavo Kohtalalle myönnettiin Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan 1. luokan mitali kultaristein vuonna 2012 ja Liiton kultainen ansiomerkki vuonna 2016. Sotaorvoille valtiovallan myöntämä sotaorpotunnus oli myös hänelle merkittävä saavutus ja ilon aihe. Hänen toivomuksenaan oli, että sotaorvot saisivat valtiovallalta taloudellista tukea ja pääsisivät kuntoutukseen.

Yhdistyksessämme vuonna 2007 vietetty ”Pohojalainen ilta” Paavon järjestämänä oli mieleenpainuva. Illassa pohjalaiset sotaorvot esittivät koskettavasti lapsuuden ja nuoruuden muistoja kotiseudusta ja tutustuttivat meidät pohjalaisiin perinteisiin ja seudun tapakulttuuriin.

Terttu Snellman

* * *

Kuva Lahdessa Kaatuneitten Omaisten Liiton Hengellisten ja Kulttuuripäivien
pääjuhlassa 9.9.2012 / Heikki Luopa.


Julkaistu Huoltoviestissä 1 / 2017

* * *

Pääkaupunkiseudun Sotaorvot ry sivulle              Sotaorpotapahtumien sivulle                 

www.sotaorvot.fi -sivulle