logokuva1 logo
logokuva2
KAATUNEITTEN OMAISET HELSINKI ry

TULEVAA TOIMINTAA
AIKAISEMPIA TAPAHTUMIA
JÄSENKIRJEET
YHTEYSTIEDOT
35. JÄSENTAPAAMINEN VIROSSA VIIMSISSÄ 6.- 10.9.2015


viims

Huoltoviestin 1 / 2016 yhdistysten sivuilla...pdf


Osallistujat  saapuivat eri puolelta Suomea Helsingin Länsisatamaan  35. jäsentapaamista varten, joka pidettäisiin Tallinnan Viimsissä.   Matkalle lähtijöitä oli 20 ja lähti- jöiden tunnistamista satamassa auttoi sotaorpotunnus. Matkajohtajana toimi puheen- johtaja Raimo Kivimäki, joka oli järjestänyt matkan ohjelman Ikaalisten matkatoimiston kanssa.

Tallink Super-Star-laiva  lähti klo 10.30 ja vei meidät Tallinnaan. Tallinnan satamassa oli bussirivistö, josta löytyi meitä odottava ja Viimsin kylpylän kyltillä varustettu linjaauto, jonka kyydissä lähdimme kohti kylpylää. Ajomatkan aikana opas esitteli nähtävyyksiä.  Ajoimme  mm.  Piritan  vierasvenesataman  ohi  ja kuulimme,  että  siellä  oli järjestetty 1980 Moskovan olympialaisten purjehduslajit. Matkalla mukana olijat muistivatkin, että suomalainen Esko Rechardt voitti tuolloin Finnjolla-luokassa purjehduksen  olympiakultaa.  Piritassa  näimme  bussin  ikkunasta  vielä  toiminnassa olevan nunnaluostarin.

Seuraavaksi  saavuimme  Viimsin  keskustaan.  Kylpylän  lähellä  oli ostoskeskuksia  ja kauppoja. Ensivaikutelma Viimsistä oli viihtyisä ja vihreä. Samaan aikaan meidän kanssamme kylpylän pihaan ajoi Salon Liikenteen kaksi autoa täynnä lohjalaisia matkailijoita. Opas haki meidän ryhmämme avaimet huoneisiin, eikä meidän tarvinnut jokaisen jonottaa niitä itse.

Kylpylän  infotilaisuudessa  majoittumisen  jälkeen,  oli  niin  paljon  osallistujia,  että istuimet loppuivat kesken. Infotilaisuudessa puheenvuoronsa käyttivät lääkäri, hammasklinikan  johtaja ja kylpylän opas. Ensin puheenvuoronsa  käytti lääkäri, joka kertoi mihin hoitoihin osallistuminen  vaatii lääkärintarkastuksen  etukäteen.  Matkaan kuului kuusi hoitoa, joita saattoi valita esimerkiksi seuraavista: hieronta, suolahoito, erilaiset  parafiinihoidot,  yrttiporekylpy  sekä Medy Jet – hieronta.   Hoidot  tuntuivat sopivilta matkamme osallistujille. Hammasklinikan  johtaja esitteli heidän tarjoamiaan tarkastuksia, valkaisuhoitoja ja implanttiasennuksia. Monet olivat näistä kiinnostuneita ja kysymyksiä heräsi. Opas esitteli kylpylän ohjelmaa.

Infon jälkeen kauneus- ja terveysosaston vastaanotossa riitti ruuhkaa, kun osallistujat halusivat vaihtaa hoitojaan itselleen parhaiten sopiviksi. Lisäksi monet tilasivat lisää erilaisia hemmotteluhoitoja.

Seuraavina  päivinä hoito-ohjelma  alkoi, jokaisen oman ohjelman  mukaan.   Oppaan mukana tutustuimme uuteen kylpyläosastoon. Kylpylän järjestämiin retkiin ja kiertoajeluihin osallistuminen teki tiukkaa, koska omat hoidot saattoivat mennä niiden kanssa päällekkäin.  Kiertoajeluina oli tarjolla sekä Viimsin että Tallinnan kiertoajelut.

Kaunis syysilma houkutteli ulos ja merenrantaa etsiessä löytyi paikallisia putiikkeja ja pieni kauppa sekä kahvila.

Odotetussa  tutustumisillassa  olivat  kaikki  yhdessä.  Tutustumisillan  aloitti puheenjohtaja Raimo Kivimäki ja piti avauspuheenvuoron, jossa hän kertoi menneiden vuosien ja tapaamisten tapahtumista sekä sotaorpoyhdistyksen toiminnasta. Puheenvuoronsa  lopuksi  hän kutsui  tänä vuonna  70 – ja 75 – vuosiaan  juhlineita onniteltaviksi.  Syntymäpäiväsankareille  nostettiin  yhdessä maljat.   Joimme yhdessä myös  syntymäpäiväkahvit.  Tutustumisilta  jatkui  tämän  jälkeen  esittelykierroksella, jossa jokainen kertoi itsestään. Keskustelu jatkui kuulumisten vaihdolla ja päivän puheenaiheisiinkin otettiin kantaa. Yhdessä keskusteltiin turvapaikanhakijoista ja verrattiin   turvapaikanhakijoiden   sijoittamista   evakkojen   asuttamiseen   sotiemme aikana.   Tutustumisilta  oli kylpylän  aamiaistilassa  ja ravintolan  puolelta kantautuva taustamusiikki, sai osan jo tanssahtelemaan.

Matkaan kuului ruokailujen ja hoitojen lisäksi aamuvoimistelu, sauvakävely sekä kuntosalin, saunan ja allasosaston käyttö. Hoidot ja palvelu toimivat hyvin, kylpylässä sauna- ja allasosasto olivat mieluisat paikat matkalaisille.

Viimeisenä iltana vietimme yhteistä perinteistä ”leirihartautta”.  Paikallisen suomalaisen seurakunnan pappipariskunta,  rovasti Markku Päiviö sekä pastori Hannele Päiviö kertoivat meille toiminnastaan. Yhdessä lauloimme ja keskustelimme mukavissa tunnelmissa. Puhujien pöydällä oli sytytettynä  isiemme ja sotaleski-äitiemme  muistoksi kynttilä.

Kotiin lähdimme  viiden  kylpyläpäivän  jälkeen  virkistyneinä  ja uusiin ihmisiin  tutustuneina. Sydämellinen kiitos retken järjestäjille ja kaikille mukana olleille osallistujille.

Muistiin kirjasivat Sotaorpo Eino Leino ja Hilkka Leino

* * *Pj. Kivimäen tutustumisillassa pitämästä avauspuheenvuorosta:

Kaatuneitten   Omaiset   ry.-   niminen   yhdistys   perustettiin   Helsingissä   5.5.1946. Yhdistyksen  perustaminen  on tapahtunut  sodan jälkeen ja sen toiminta on palvellut ensisijassa  Kaatuneitten  vanhempien  ja  Sotaleskien  huoltoon  liittyneitä,  sen  ajan erittäin vaativia tarpeita.
Yhdistyksen myöhemmistä vaiheista ja asemasta on muistinvaraisesti kerätty seuraavaa tietoa: ”Tämä sama yhdistys, lisänimeltään  ” Sotaorpojen  Valtakunnallinen  Alaosasto”,  on jatkanut  1980-luvun  alkupuolelta  Kaatuneitten  Omaisten  Liiton  johdon toimenpitein  ja toimesta,  koska se luovutti  " lopetusuhan  alla " olleen yhdistyksen rekisterinumeroineen käyttöömme”.
Kaatuneitten Omaiset, Helsinki ry. /  Sotaorpojen Valtakunnallinen Alaosaston yhtenä tehtävänä,  sotaorpojen  järjestäytymisen  lisäksi  on  alun  perin  ollut  koota  yhteen Sotaorpojen  Perheleireille  (myöh.  Virkistyspäiville)  halukkaat  sotaorvot  ja  vastata niiden päivien järjestelyistä sekä suurelta osin myös niiden kustannuksista. Sitten ne sotaorvot,  jotka olivat lapsina  1950-  ja 60-luvuilla  osallistuneet  Liiton  järjestämille sotaorpojen  kesäleireille,  halusivat  herättää  henkiin  tämän  leiri-perinteen  ja  liiton johdon toimenpitein tätä aloitetta pidettiin siinä määrin arvokkaana, että Liiton johto silloin esitti kuihtumassa olevan yhdistyksen luovuttamista näille sotaorvoille.

Virkistyspäivien  suosio oli merkityksellinen  ja parhaimmillaan  näille päiville osallistui satakunta henkeä majoittuen telttoihin, asuntovaunuihin ja -autoihin. Marielundin leirikentän  vieressä  huonossa  kunnossa  jo ollut, Marielundin  rakennuksiin  kuulunut ANNANTORPPA kunnostettiin tämän yhdistyksen toimesta talkootyönä kesämajoituskäyttöön  käytettäväksi  leirien majoitustiloina.    Marielundin  varsinaisiin  majoitustiloihinhan sotaorvot eivät päässeet. Näitä sotaorpojen Virkistyspäiviä järjestettiin Marielundissa  26 vuoden  ajan  ja Liiton  johdon  vaatimuksesta  ne olivat  25 vuotta avoinna kaikille sotaorvoille.

Jäsentapaamisen 26. kerta oli Marielundissa viimeinen, koska liitto vastoin yhdistyksemme  tahtoa, myi Marielundin  liikemies Toivo Sukarille v. 2008 liittokokouksen äänestyspäätöksellä äänin 69-6.
V. 2007 Jäsentapaaminen (27.) oli Haverissa, Kulta-Casinossa, Kyrösjärven rannalla, V. 2008 Jäsentapaaminen (28.) oli myös Haverissa,
V. 2009 Jäsentapaamisessa (29.) olimme Ruovedellä, Mäkelän Lomatuvilla.
V. 2010 Jäsentapaaminen (30.) pidettiin Imatralla, Invaliidien kesäkodin miljöössä, jossa  oli  vielä  muutama  asuntovaunu  ja  –autokin,  mutta  suurin  osa  majoittui  jo mökeissä ja osa huoneissa. Saksalainen jäsenemme Gabriele Benderkin oli mukana.
V. 2011 ja 2012 Jäsentapaaminen  (31. ja 32.) vietettiin myös Imatralla, Invaliidien kesäkoti-paikassa.
V. 2013 Jäsentapaaminen (33.) vietettiin Kaustisella, Kansanlääkintäkeskuksessa.
V.  2014  Jäsentapaaminen   (34.)  pidettiin  Valkeakoskella,   Apianlahden   camping- alueella  mökkimajoituksessa.   Leirihartaus  oli  Valkeakosken  kirkossa,  sen  hoitivat hienosti ex-kenttäpiispa Hannu Niskanen ja Jäevenpään ex-kirkkoherra Jaakko Harjuvaara, jotka vierailivat myös leirillä grillipaikalla illan aikana.
V.  2015  olemme  sitten  ensikerran  ulkomailla,  35.  Jäsentapaaminen  on  toteutettu
Virossa, Viimsin kylpylässä.

Yhdistyksen  säännöt on hyväksytty  viimeksi v. 2009. Ne on jaettu kaikille jäsenille kaiketi lähes ensimmäisenä yhdistyksenä liiton piirissä.
V. 2009 saatiin vuoden  yrityksen  jälkeen viimein yhdistyksen  lyhyt historiakirjoitus liiton   Huoltoviesti-lehteen.   Kirjoituksessa   oiottiin   myös   yhdistyksestä   levitettyä virheellistä tietoa.
Alkaen 27.2.2014 saatiin yhdistykselle internettiin omat kotisivut ”Suomen Sotaorvot”
sivuille. Sivujen WEB- masterina toimii Jaakko Harjuvaara. Sivuille on laitettu Jäsenkirjeet vuodesta 2006 alkaen, hallituksen kokoonpano ja yhdistyksen tapahtumia. Kaatuneitten Omaisten Liitto ei ole pyynnöistä huolimatta laittanut kotisivuamme liiton  yhdistysten  nimiluetteloon,  vaikka  siellä  on muutaman  muun  yhdistyksen  kotisivut mainittu.

Vuoden  2014  alusta  on  Huoltoviesti-lehti  sisältynyt  KOL:n  liittomaksuun  ( 10eur.)
liittokokouksen päätöksellä.
Yhdistyksemme  toimittaa omaa Jäsenkirjettä 4-5 kpl vuodessa, samoin on toimitettu jäsenille Kari Salmisen  laatima asiakirja:  ”Sankarivainajien  jäljet ja tiedostot”,  joka toimii ohjeena etsiä sodassa kaatuneen omaisen tiedot sota-arkistosta.
Tässä  lyhyesti  tietoa  yhdistyksestä.  

Toivotan  kaikki  sydämellisesti   tervetulleeksi
Jäsentapaamiseen! Jatkamme osallistujien esittelyllä.
Merkitsi Raimo Kivimäki, pj.

Kaatuneitten Omaiset Helsinki ry etusivulle

www.sotaorvot.fi - sivulle
ja
siellä sotaorpotapahtumien sivulle