logokuva


logo


PÄÄKAUPUNKISEUDUN SOTAORPOJEN ITSENÄISYYSPÄIVÄN KONSERTTI
la 6.12.2014 klo 15
Vanhassa kirkossa


* * *


konsertti

Vanhan kirkon kappalainen Arto Antturi toivottaa konserttiyleisön tervetulleeksi


konsertti

Sotaorpojen kuoro Sirpaleet johtajana kanttori Tomi Kujansuu: Suomalainen rukous ja Olkoon ylläsi kirkas taivas.


konsertti

Marja Klefström ja runo "Isän kädet"


konsertti

Lauluyhtye Aikamiehet johtajanaan Märt Ratasseepp:
Kiitoslaulu, Vangittujen kuoro, Tämä taivas, tämä maa, Testamentti pojalleni ja Suomen laulu

konsertti
konsertti

Pääkaupunkiseudun sotaorpojen puheenjohtaja emeritus kenttäpiispa Hannu Niskasen juhlapuhe.


SUOMI ON HYVÄ MAA

”Kun syötte itsenne kylläisiksi, kiittäkää Herraa, Jumalaanne, siitä hyvästä maasta, jonka hän on teille antanut. Varokaa unohtamasta Herraa Jumalaanne”. Näin lausui muinoin Mooses kansalleen, luvatun maan porteilla. Sanat sopivat myös meille. Meillä on aihetta kiittää hyvästä maasta, jonka olemme saaneet.

Kauan sitten olimme perheeni kanssa lomalla Kreetalla.  Paahduimme viikon auringossa. Sitten tuli aika palata kotiin. Suomessa odotti tuttu kesäsää – vesisade ja 12 lämpöastetta. Tyttäremme alkoivat itkeä. Luulin, että heistä oli ikävä palata koleaan Suomeen. Erehdyin  täydellisesti. Kun kysyin itkun syytä, tyttäreni sanoivat: ”On niin ihanaa tulla Suomeen”.
Kenraali Adolf Ehrnrooth sanoi, että ”Suomi on hyvä maa. Se on paras maa meille suomalaisille”.  Osaammeko siitä kylliksi kiittää?


Vapauden kallis hinta

Itsenäisyytemme aikaan sisältyy monia vaiheita, mm. neljä sotaa. Viime sodissamme noin 90.000 suomalaista menetti henkensä. Sankarivainajat, veteraanit, sotalesket, sotaorvot ja ulkomaille viedyt sotalapset ovat kaikki osaltaan maksaneet kalliisti maamme vapauden säilymisestä. Tähän joukkoon kuuluvat ne myös he, jotka joutuivat evakkotielle, menettäen kotinsa ja kotiseutunsa. Se, että maastamme on tullut nykyisenkaltainen hyvä maa, on vaatinut paljon työtä ja taistelua, omista eduista tinkimistä, yhteisen hyvän etsimistä.


Vastuullisuuden perintö tulevaisuuden voimavarana

Israelin kansa koki korpivaelluksellaan monia vaikeuksia. Mooseksen johdolla ja ihmisten sitkeydellä se voitti vaikeutensa. Raamatun mukaan kysymys oli perimmältään kuitenkin Jumalan johdatuksesta. Meillekin oma maa on viime kädessä Jumalan lahja. Raamatun mukaan Hän ”on säätänyt (kansoille) asuma-alueiden rajat”. Saamaamme lahjaan sisältyy kuitenkin myös velvoitus. Meitä kutsutaan aiempien sukupolvien tavoin tekemään työtä maamme hyväksi. Tämänkin päivän Suomessa tehtävää riittää. Tiedämme lasten ongelmat, nuorten vaikeudet, työelämässä olevien paineet ja vanhusten yksinäisyyden. Vastuu lähimmäisestä on ollut ja on jatkossakin pienen kansakunnan todellinen voimavara.


Usko palvelemisen voimanlähteenä

Rakkaat ystävät! 
Adventtiajan psalmissa kehotetaan: ”Kohotkaa korkeiksi, portit, avartukaa, ikiaikaiset ovet! Kirkkauden kuningas tulee.” Adventti kutsuu meitä avartumaan yhtäältä Jumalan suuntaan, valmistamaan Herralle tietä elämäämme. Mutta samalla adventti kutsuu meitä avartumaan lähimmäistemme suuntaan, armahtamaan ja palvelemaan toisiamme. Meidän on hyvä muistaa muinainen opetus: ”Kiittäkää Herraa, Jumalaanne, siitä maasta, jonka hän on teille antanut. Varokaa unohtamasta Herraa
Jumalaanne.”

konsertti


konsertti


Kirkko oli lähes täynnä kuulijoita.


konsertti


konsertti

Sotaorpokuoro Sirpaleet: Luvattu maa, solisteina Ilona, Julia ja Annika Kujansuu.

Sotaorpojen virren lauloivat kaikki  ennen loppusiunausta. Urkuri Matti Pohjoisahon mahtava Finlandia päätti konsertin.

konsertti

Loppusiunaus: Arto Antturi

konsertti

Yhteiskuvassa kaikki konsertissa esiintyneet, vasemmalla urkuri Matti Pohjoisaho ja
yksinlaulua Valkeat ristit ja Pastorale esittänyt baritoni Risto Pulkamo.

* * *

kuvat Annikki Pakkanen ja Lasse Nyfors
tekstit Annikki Pakkanen

* * *

Pääkaupunkiseudun Sotaorvot ry sivulle              Sotaorpotapahtumien sivulle                 

www.sotaorvot.fi -sivulle