LOGO LOGO
TERVETULOA 10v - juhlakonsertteihimme


toivottavat kuorolaiset!


10v - juhlakonserttien juliste

Kampin palvelukeskuksen juhlasalissa to 27.2.2014 klo 13konserttikonsertti


konsertti

ohjelma

konserttikonsertti
konsertti
Emma Kuntsi, kantelekonserttisirpaleet


konsertti
konsertti
Pirkko Koroma ja Seppo duettokonsertti
Arvo Isohanni soolo


konsertti
konsertti

Kuoron organisaattori Pirkko Koroma ja johtaja Tomi Kujansuu kukitettavana.

Pirkko Helenoro antoi kuorolle 10 vuotta sitten Kouvolassa
luovutetun sotaorpokuorojen perustamiskirjan alkuperäiskappaleen.


konsertti


Kouvola 23.2.2004

Sotaorpoyhdistykset

"Suru särki suuren äänen, äänen kaunihin kadotti."

Näin kävi myös monelle sotaorvolle, mutta toisaalta surusta syntyy usein kauneinta laulumusiikkia. Heimokansojemme tavoin me suomalaiset olemme todellista kuorolaulukansaa. Tästä on meille hyvänä esimerkkinä sotiemme veteraanien kuorotoiminta. Nyt heidän laulunsa on hiipumassa, sillä he ovat siirtymässä toisille laulumaille, enkelkuoroihin.

Meidän aikamme on nyt myös kuorolaulutoiminnassa, jossa lesket ja sotaorvot ovat jääneet paitsioon niinkuin monessa muussakin.
Laulamisen kuntouttava vaikutus on kiistaton, koska sillä voidaan tavoittaa sellaisiakin sielunelämänosia, joihin ei ehkä muutoin päästä käsiksi. Tämä on huomattu mm. dementia potilailla.

Sotaleskien ja -orpojen kuoroilla olisi ollut merkittävä vaikutus yhteiskunnan asennoitumiseen meitä kohtaan. Esiintymiset olisivat sykähdyttäneet päättäjien mieliä ja näin sankarivainajaperheiden tukeminen olisi ollut luontevampaa.

Kuoron harjoituksissa ja esiintymismatkoilla syntyy usein elämän kestäviä ystävyyssuhteita. Sellaiset olisivat olleet tarpeen sekä äideille että lapsille vaikeina aikoina. Sotaorpojen yksinäisyyden lieventämiseen ja mielenterveyden kohentamiseen kuorotoiminnalla voi olla vain myönteistä vaikutusta.

Pääkaupunkiseudun sotaorvot ovat tämän oivaltaneet ja perustaneet sotaorpokuoron, jolle on onnistuttu löytämään eri tehtäviin vastuunkantajat. Harjoitukset ovat jo alkaneet.Kaikissa yhdistyksissä ja muissa Liiton osastoissa on tärkeää virittää kuorotoiminta. Maan eri puolilla toimivista kuoroista voidaan muodostaa valtakunnallinen kuoro, jonka kesäleirejä ja harjoituiksia voitaisiin järjestää mm. Marielundissa. Tälle suurkuorolle on jo tiedossa johtaja, jolla on laaja kokemus kuoroista ja esiintymisistä eri puolilla maailmaa kuorojen kanssa sekä pitkä kokemus esiintyvänä taiteilijana.

Perustettavat kuorot voisivat ottaa mukaan myös orpojen omia lapsia ja veteraaneja, joiden kuorot ovat lopettaneet, mutta joillakin veteraaneilla olisi vielä voimia ja intoa laulaa.

Tätä päivää ovat kuorojen väliset kilpailut ja laulujuhlat.

Hyvät sotaorpokuorojen edustajat viekää nämä kannustavat terveiseni omille laulumaillenne ja perustakaamme paljon kuoroja.

Pirkko Helenoro


Koska tekstiä ei voitu lukea tilaisuudessa, Pirkko Koroman toivomuksesta
se on nyt luettavissa 10v juhlakonsertin sivulla..sirpaleet* * *


Lähikuvat henkilöistä Annikki Saarenmäki, muut kuvat Jaakko Harjuvaara


Sirpaleet - kuoron omalle sivulle


Paluu sotaorpotapahtumien sivulle         Pääkaupunkiseudun Sotaorpoyhdistyksen sivulle